Your Cart

Vragen? Bel ons op 015-7009788

Fotorolletje ontwikkelen

Afhalen en verzenden

Zwart wit film ontwikkelen met het beste resultaat

Jij bent bezig met de mooiste foto’s te maken en wij zijn constant bezig om het beste resultaat uit jouw film te krijgen. De meeste bedrijven waar jij je zwart-wit film inlevert om te laten ontwikkelen gebruiken vaak 1 soort chemie voor alle filmpjes die ze binnen krijgen. En begrijp me niet verkeerd daar is niets mis mee en sterker nog wij doen dat ook. Wij gebruiken in onze standaard procedure chemie van Adox Rodinal.

Adox Rodinal is één van de meeste universele filmontwikkelaars met een zeer uitgebreide mogelijkheden aan ontwikkeltijden. Rodinal werd in 1891 ontwikkeld door Momme Andersen en legde daarmee de basis van het latere Agfa. Deze ontwikkelaar wordt geproduceerd naar het laatste originele Agfa recept met geselecteerde en nabehandelde grondstoffen en is absoluut identiek aan Agfa Rodinal.

De ontwikkelaar is het oudste fotochemische patent ter wereld. De ontwikkelaar kenmerkt zich door een uitstekende contourscherpte. Adox Rodinal onderscheidt zich door een verbeterde fijnkorreligheid, terwijl de scherpte en randscherpte nog steeds worden verbeterd.

zwart-wit film ontwikkelen met de beste kwaliteit

Maar Het kan altijd beter. Standaard is voor ons niet goed genoeg om het beste uit je film te halen. Daarom bieden we je graag verschillende opties aan voor het ontwikkelen van je film. Bij het ontwikkelen van zwart-wit film zijn er meerdere methodes mogelijk en daarbij zijn er drie het belangrijkste namelijk: stand developing -semi stand developing en rotation developing. Bij de eerste twee komt het erop neer dat de film in een spoel in een ontwikkeltank gaat. Waarna de chemie erbij gegooid wordt en dat geheel voor een uurtje blijft staan. Afhankelijk van de methode wordt er meteen na het toevoegen van de chemie een minuut aan de spoel gedraaid en na 30 minuten weer. Voor de rest wordt de film in zijn geheel met rust gelaten. Na een uur volgt het stopbad en het fixeren van de film.

Wanneer kiezen jij of wij voor deze methode?

De voornaamste rede dat wij voor deze methode kiezen is waneer we een zwart-wit film binnen krijgen van een onbekend merk of een zwart-wit film die al jaren over de datum is. Ook het resultaat kan een keuze zijn om voor deze ontwikkel methode te kiezen. Op het internet zijn heel veel voorbeelden te vinden van resultaten van deze ontwikkel methode.

Wij kunnen gezien het groot aantal zwart-wit films dat we binnenkrijgen in de shop deze methode niet standaard toepassen. we zouden dan immers maar 5 of 6 films op een dag kunnen ontwikkelen en dan zouden de wachttijden wel heel snel kunnen lopen tot weken. Wij gebruiken voor jouw zwart-wit film de rotation developing methode. We laden jouw film in een spoel en die gaat in een ontwikkeltank. Nadat we de chemie erin hebben gedaan gaat de tank op een machine en die draait op een bepaalde snelheid links om en rechtsom om de chemie in de tank over de hele film gelijkmatig te verdelen. Deze methode verkort de ontwikkeltijd van 1 uur naar 5 tot 10 minuten per film. 

zwart-wit film ontwikkelen met de beste kwaliteit

Maar het kan altijd beter schreef je net toch? Dat klopt. Daar komt de chemie van Jobo om de hoek kijken. De Jobo Alpha B&W Film Developer is ontwikkeld in samenwerking met de Duitse chemicus Klaus Wehner. Het is gebaseerd op de oorspronkelijke formule van Agfa Atomal die verschilt van de Adox-versie die momenteel verkrijgbaar is. 

De Jobo Alpha B&W Film ontwikkelaar maakt volledig gebruik van de filmsnelheid en wordt nog steeds gekenmerkt door een zeer fijne korrelstructuur en grote scherpte. De ontwikkelaar is speciaal ontworpen voor rotatieontwikkeling van elk type zwart-wit negatief film. Natuurlijk kan het ook worden gebruikt voor inversieontwikkeling, maar in rotatieontwikkeling blinkt de ontwikkelaar echt uit.

Wil je een beter resultaat dan de standaard Rodinal ontwikkelaar kies dan voor deze upgrade. Tijdens het testen en vergelijken van deze chemie met andere merken waren wij echt onder de indruk van het resultaat. Als je er voor kiest om jouw film in deze chemie te laten ontwikkelen dan krijg je het beste wat er op dit moment te verkrijgen is op basis van rotation development. We maken voor jouw film verse ontwikkel chemie een vers stopbad en fixeer aan. Dit garandeert het beste resultaat voor jouw film.

Ilford film daar krijgen we toch wel de meest van binnen. Ook voor dit merk film kunnen we je weer het beste van het beste aanbieden. De chemie van Ilford is afgestemd op het volledige gamma aan Ilford zwart-wit films maar dat is nog niet alles. Wij gebruiken voor het ontwikkelen van jouw film in deze chemie een nieuwe ontwikkel machine. Deze machine gebruikt ook de rotation developing methode, maar als extra’s wordt de temperatuur van de chemie tijdens het ontwikkelen constant in de gaten gehouden. Als de temperatuur in de ontwikkeltank hoger of lager wordt dan wordt ook het ontwikkel proces langer of korter. Op die manier krijgt jouw film altijd de best mogelijke ontwikkeltijd en uiteraard het beste resultaat. Ook bij deze methode maken we voor jouw film een vers bad met chemie kaar. 

Een film kan maar 1 keer ontwikkeld worden.

En dan kun je het maar beter goed doen. Je film ontwikkelen met de extra opties is iets duurder dan de standaard methode, maar dat komt vooral omdat de chemie voor de extra opties duurder is, en omdat we voor elke film nieuwe chemie moeten aanmaken. Ook is deze chemie minder lang houdbaar. Maar neem het maar van ons aan, het is die paar euro extra dubbel en dwars waard.

Haal ook het beste uit je film

Laat ons je zwart-wit film ontwikkelen en ervaar zelf de kwaliteit die wij leveren
Verzending door het hele land

Via PostNL of DHL

Opsturen of langsbrengen

Breng je film langs in onze winkel of stuur hem op.

Tevredenheidsgarantie

Wij zijn pas tevreden als jij dat bent.

100% veilig betalen

Ideal / Creditcard / Applepay

De waardering van www.fotobister.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 786 reviews.