Bij fotorolletjeontwikkelen.nl proberen we het je zo makkelijk mogelijk te maken. Daarom vind je hier een overzicht van een of meerdere filmproblemen die we in je recente bestelling hebben vastgesteld.
Vind je niet het antwoord dat je zoekt? Stuur ons dan gerust een bericht!
BLANKE / ONBELICHTE FILM
Het is altijd teleurstellend wanneer je een filmrol hebt opgestuurd voor ontwikkeling en ontdekt dat deze onbelicht / leeg is teruggekomen. Laten we kijken naar de mogelijke oorzaken.
De meest voorkomende reden voor onbelichte films is waarschijnlijk dat de film niet (goed) in de camera doortransporteert. Bij een handmatige 35mm-camera kun je controleren of de film daadwerkelijk doordraait door, nadat je de achterklep hebt gesloten, te kijken naar de terugspoelhendel terwijl je de transporthendel beweegt. Als de film goed doordraait, zou de terugspoelhendel moeten meedraaien.
Ernstige onderbelichting kan er ook toe leiden dat een film “leeg” lijkt, omdat de beelden zo zwak zijn dat de scanner geen details kan oppikken. Dit gebeurt vaak bij het fotograferen binnenshuis zonder flits, wanneer er niet voldoende omgevingslicht is om het onderwerp correct te belichten.
Een andere mogelijke oorzaak is een defecte camerasluiter. Als de sluiter niet opent bij het nemen van de foto, wordt de film niet aan licht blootgesteld. De meeste camera’s maken een duidelijk klikgeluid wanneer de sluiter opent; als je dit niet hoort, kan dat wijzen op een probleem dat door een specialist moet worden nagekeken.
Wij hanteren een gedeeltelijk restitutiebeleid voor lege/onbelichte films: we rekenen alleen de ontwikkelkosten en betalen het verschil terug voor de overige diensten die voor de film waren besteld.
ONDERBELICHT
Onderbelichting treedt op wanneer er te weinig licht op de film valt, waardoor er geen goed gedefinieerd beeld wordt opgenomen. Dit kan gebeuren als je de ISO (filmgevoeligheid) te hoog hebt ingesteld, de sluitertijd te kort is of het diafragma te klein. Misschien is de flitser niet afgegaan bij een binnenshuisopname of heb je foto’s gemaakt tijdens de schemering, toen er weinig licht beschikbaar was. Het kan ook zijn dat de lichtmeter in de camera niet goed functioneert. Controleer in dat geval altijd de batterijen, zeker als je consequent onderbelichte resultaten krijgt.
Onderbelichte negatieven zorgen voor donkere, fletse en korrelige scans met zeer weinig contrast. Het negatief zelf kan er erg zwak en bijna doorzichtig uitzien.
OVERBELICHT
verbelichte negatieven ontstaan wanneer de film te lang aan licht wordt blootgesteld, waardoor het negatief uiteindelijk te donker wordt. Dit kan gebeuren als je de ISO te laag hebt ingesteld, de sluitertijd te langzaam is of het diafragma te wijd open staat. Het kan ook zijn dat de lichtmeter niet goed werkt; controleer dan ook hier de batterijen als je consequent overbelichte beelden krijgt. Een andere mogelijkheid is dat de sluiter blijft haken en langer open blijft dan zou moeten; laat in dat geval een camera-expert de sluitertijden nakijken.
Sommige fotografen overbelichten hun film bewust lichtjes om de verzadiging en het contrast te verhogen. Maar bij extreme overbelichting krijg je meer korrel, laag contrast en doffe, grijze hooglichten.
GEDEELTELIJK GEBRUIKTE FILM
Het is erg jammer als je een film opstuurt ter ontwikkeling en vervolgens maar de helft van de foto’s terugkrijgt die je dacht gemaakt te hebben. Mogelijke oorzaken zijn:
- De film is (per ongeluk) teruggespoeld en uit de camera verwijderd voordat de hele rol was volgeschoten.
- Onjuiste plaatsing van de film, waardoor de film niet goed oppakt in het doorvoersysteem.
- De lensdop is vergeten te verwijderen bij sommige opnamen.
- Een mechanisch probleem waarbij de sluiter niet opent, wat halverwege de film of soms sporadisch kan gebeuren.
- Extreme onderbelichting, bijvoorbeeld bij nachtopnamen zonder flits of verkeerde belichtingsinstellingen (zie ons deel over onderbelichting).
GEDEELTELIJKE SLUIER/LICHTLEK
Een gedeeltelijke sluier zie je op scans als felle witte of rood/oranje/gele vlekken of strepen (“light leaks”). Sommige mensen vinden dit effect juist mooi en er bestaan zelfs filmsoorten die vooraf al “light-leaked” zijn. Ongewenste lichtlekken kunnen echter vervelend zijn. Mogelijke oorzaken:
- Het per ongeluk openen van de achterklep terwijl de film nog in de camera zit. Als vooral het eerste deel van de film gesluierd is en de rest niet, wijst dat vaak op een probleem tijdens het inladen van de film.
- Versleten lichtafdichtingen (foam) in de camera. Zeker oudere 35mm-camera’s maken gebruik van schuimafdichtingen die in de loop van de tijd kunnen vergaan, waardoor licht kan binnendringen.
- Bij 120-rolfilm kan een gedeeltelijke sluier ook ontstaan langs de randen als de film te los is opgerold na belichting, zodat film en papierrand uitsteken voorbij de spoel.
VOLLEDIGE SLUIER
Een volledig gesluierde film is helemaal zwart, zonder zichtbare markeringen op de randen (bij diafilm is dat juist het omgekeerde: die is volledig doorzichtig als hij helemaal gesluierd is).
Als de film van rand tot rand gesluierd is en er geen beelden zichtbaar zijn, dan is meestal de achterklep van de camera geopend voordat de film was teruggespoeld in het rolletje. Het licht dat binnenkwam, heeft de hele film gesluierd.
Wij hanteren ook hier een gedeeltelijk restitutiebeleid voor films die volledig gesluierd zijn en geen scanbare beelden meer hebben. We rekenen alleen de ontwikkelkosten en betalen het verschil voor de andere bestelde opties terug.
VERVALLEN/VEROUDERDE FILM
We raden altijd aan om oude films toch te laten ontwikkelen, anders blijf je je afvragen wat erop zou hebben gestaan. Bij oudere films doen we ons uiterste best voor de beste resultaten, maar de kleur kan door de jaren heen zijn aangetast. Pas na de ontwikkeling zie je het échte resultaat.
Houd er rekening mee dat wij alleen C-41-, zwart-wit- en E6 Diafilms kunnen verwerken. Sommige oudere films vereisen andere chemicaliën (zoals C-22 en CNS), die wij helaas niet kunnen gebruiken. Weet je niet zeker welke chemie jouw film nodig heeft? Stuur ons gerust foto’s van de film, dan proberen we dat samen uit te zoeken.
Als je oude film uiteindelijk leeg blijkt of er zijn geen scanbare opnamen, dan hanteren we ook hiervoor een gedeeltelijk restitutiebeleid: we berekenen alleen de ontwikkelkosten en betalen het verschil voor de overige bestelde opties terug.
DUBBELE / MEERVOUDIGE BELICHTING
Dubbele of meervoudige belichting op een filmrol is een fotografische techniek waarbij twee of meer opnamen op één frame worden gemaakt. Zo ontstaat een enkel beeld met gecombineerde elementen uit elke opname. Dit kan opzettelijk worden gedaan voor artistieke effecten, of onbedoeld gebeuren.
Een onbedoelde dubbele belichting kan optreden als je een al belichte, maar nog niet ontwikkelde film opnieuw in de camera laadt. Het kan ook voorkomen door een transportfout, waarbij de film niet volledig doorgedraaid wordt en opnamen overlappen. Daarnaast gebeurt het soms dat de film niet goed oppakt en niet meedraait met het transportmechanisme, waardoor je meerdere keren op dezelfde frame fotografeert.